torsdag 15. juli 2010

Puslespill

I ettermiddag dro vi til mor (oldemor i Sjåstad) for å spise steik. Nå som vi har lært oss å sette insulin, kan vi ta med Tobias litt ut og farte på ettermiddagene. Det som gjenstår å lære seg er å vite hvor mye insulin han skal ha hvis han f.eks. spiser en potet og to kjøttbiter, eller hvis han spiser fem poteter og fem kjøttbiter. Derfor ringer vi alltid sykehuset nå etter at han har spist et måltid og forteller hva han har spist, også forteller de oss hvor mye vi skal gi han.
Før Tobias spiste i dag lå blodsukkeret på rundt fem og det er jo veldig bra, så spiste han ganske mye og vi ringte å fortalte hvor mye det var og da sa de at vi skulle sette tre enheter. Så gikk gutta ut og lekte, hoppa på trampolina osv.. Så ble plutselig Tobias veldig grinete og ville ingenting og ikke ha noen ting. Da tok vi selvfølgelig blodsukkeret for å sjekke hvordan det lå an og da hadde han plutselig bare 3,7. Det betyr at han antageligvis hadde en form for føling. Så da ringte vi sykehuset og de sa at vi måtte gi han juice, altså for å få opp blodsukkeret raskt og deretter gi brødskive sånn at det skulle stabilisere seg. Det som antageligvis har skjedd er at han har fått for mye insulin i forhold til hvor aktiv han var etter at han hadde spist. Aktivitet gjør at blodsukkeret går ned og på sykehuset har han selvfølgelig vært mye mindre aktiv enn når han er hjemme og ute.
Det blir et puslespill og finne ut av hvor mye man skal gi til hver en tid. Alt kommer vel til å basere seg på erfaringer etterhvert. Hvis vi vet at Tobias skal ut å være veldig aktiv etter at han har spist middag, må vi kanskje gi litt mindre insulin enn om det f.eks. regner ute og vi skal være inne og leke. Glad vi skal være på sykehuset en stund til hvertfall, vi har mye igjen å lære!!
Posted by Picasa

4 kommentarer:

  1. Hei. Fikk helt tårer i øynene når jeg leste det første (?) innlegget om at Tobias hadde fårr diabetes, og når jeg så bilder av den skjønne gutten i sykehus-senga. Uffa meg så urettferdig!!!
    Håper det går greit med dere i opplæringen og tilpassing av den nye situasjonen. Godt dere har så mange rundt dere,som kan hjelpe til med barnepass osv.

    ta vare på dere selv og hverandre! Og lykke til med magen:)

    Klem fra Elin.

    SvarSlett
  2. Tusen takk for det:-) Utrolig urettferdig, men vi får bare gjøre det beste ut av situasjonen! Skremmende enda, siden det er så mye nytt, men vi blir nok eksperter etterhvert:-)!

    SvarSlett
  3. Skjønner det er skremmende ja...jaggu mye som skal læres. Mye mer enn jeg aner vil jeg tro. Men en ting er sikkert, dere blir eksperter! Og vil tro at Tobias tilpasser seg det nye livet ganske fort. Venner seg på det. Tapper liten gutt.

    SvarSlett